Atradimai

Nuleidžiame akis nuo baltais žiedais žydinčių sodų ir pienių geltonumas mus džiugina, įžemina. Geltona - tai Saulė, ji pažadina ir mūsų vidinę Saulę, kuri susijusi su mūsų savirealizacija, su tais darbais, kurie mus įkvepia. Dar XVIa. vaistinių augalų knygose kiaulpienė minima kaip viena svarbiausių vaistinių augalų. Liaudies medicinoje vadinta Gyvybės šaknimi. Vertingas ir gydomųjų savybių turi visas augalas, nuo šaknų iki žiedų.

  

PIENIŲ MEDAUS RECEPTAS

Trys pilnos saujos pienių žiedų su graižu, bet be kotelio, 1l šalto vandens, 1kg cukraus, 1/2 citrinos sultys. Pienes skinti saulėtą dieną, palaukti, kad išsibėgiotų vabalėliai, tada užpilti 1l šalto vandens, palaikyti, vakare užvirti ir išjungus palikti per naktį. Ryte nukošti, žiedus nuspausti ir sudėti į kompostą (ne į šiukšlių dėžę). Į skystį dėti 1kg cukraus ir silpnai kaitinti, kol virs sirupu. Pabaigoje supilti citrinos sultis, išmaišyti. Belieka persipilt į indą laikymui ir Pienių medus jau paruoštas. Mes cukraus dedam mažiau, bet tada laikom šaldytuve.

Visas kiaulpienės augalas, ypač šaknys, turi karčiųjų medžiagų (seskviterpenų laktonų), inulino, raugų, organinių rūgščių, vitamino C, B2, žiedai - karotinoidų, lapuose yra flavanoidų, kalio druskų. Kiaulpienė gerina virškinimą, didina apetitą, tonizuoja ir aktyvina apsaugines organizmo jėgas. Puikus vitaminų šaltinis pavasarį. Žydėjimo metu žiedai gali būti valgomi salotose ar vieni, taip pat gaminamas pienių medus. Verta pienių lapų ir žiedų pasidžiovinti žiemos arbatai. Dar galima užsipilti žiedynus alyvuogių aliejumi ir po geros savaitės juo gardinti salotas...Ir dar daug visko su pienėmis galima padaryt... Suvalgykite bent vieno pienės žiedyno žiedlapius - pajusite medaus skonį...ateinančios vasaros skonį! Na o žiedams nužydėjus, vaikų ir nevaikų džiaugsmui, galime nerūpestingai pūsti pienės pūkus ir svajoti, svajoti, svajoti... Įkvėpimo ir kūrybos visiems!


Šioje kategorijoje nėra prekių.