Degutas

Degutas, dar kitaip vadinamas derva, yra juodas tirštas skystis, o ilgiau pastovėjęs (metus kitus) tampa kietu dariniu. Žodis „degutas” kilęs nuo lietuviško žodžio „degti”.

Degutas Lietuvoje buvo gaminamas tiek iš beržo žievės, tiek iš sakingų pušų. Tai yra skirtingi gaminiai, ypač jei turime omenyje deguto poveikį žmogaus odai. Muilo ūkyje mes gaminame beržų degutą.

Beržų degutas gaminamas tradiciniu lietuvišku sausojo distiliavimo būdu. Deguto gamyba vyksta kaitinant sausą beržo žievę be vandens ir oro. Dėl aukštos temperatūros iš beržo žievės išgaruoja deguto dūmai (garai), ir labai svarbu saugoti kad tie garai negautų oro – tuo atveju lengvai užsiliepsnotų. Toliau deguto garai kondensuojasi ir gaunamas tirštas, juodas, stipraus kvapo skystis – degutas.

Plačiau – Deguto gamyba